Batta Babies

Batta Babies Százhalombattán

Szeretettel várunk minden kedves szülőt és 0-3 éves gyermeket egy kis játékra, éneklésre, mondókázásra angolul! A foglalkozásokon a hagyományos értelemben vett tanulásról szó sincs, a játékos nyelvelsajátítás lényege, hogy észrevétlenül “tanulunk”, ahogy az anyanyelvünket. 🙂
A foglalkozások időpontja és helye: kedd-péntek 10 óra, BKK
1 alkalom: 1200 Ft
5 alkalmas bérlet: 5500 Ft
Az első foglalkozás 2017. ápr. 11-én, kedden 10 órától lesz a BKK-ban, s ingyenes, érdemes kipróbálni! 🙂
Kovácsné Budai Panka, angol nyelvtanár

Batta babies

Néhány sokakban felmerülő kérdés

1. Mi a különbség a nyelvelsajátítás és a klasszikus értelemben vett nyelvtanulás között?

A gyerekek nagyjából 10 éves korukig nem tudnak rendszerekben gondolkodni, nem táblázatokat akarnak magolni, hanem egyszerűen jól akarják érezni magukat. Épp ez történik majd a foglalkozásokon is: az énekek, mondókák, játékok közben észre sem veszik, hogy egy másik nyelvet használnak; ez a nyelvelsajátítás, avagy úgy is mondhatnám, hogy ragad rájuk az angol, mint a kosz (és a jelenlévő szüleikre is), s úgy tanulnak meg egy másik nyelvet, mint az anyanyelvüket.

2. Nem megy a magyar nyelv rovására? Mégis csak az anyanyelvét kéne először megtanulnia!

Rengeteg gyermek nő fel olyan családban, ahol a szülők különböző nyelvet beszélnek, s a gyerekek mégis gond nélkül megtanulják mindkét (vagy akár több) nyelvet is. Amikor megszületik egy csecsemő a világ bármely nyelvét képes megtanulni az afrikai törzsi nyelvektől a magyarig vagy az angolig, s attól függően, hogy a világ mely részén él és ott milyen nyelvet hall tanul meg beszélni azokkal a hangzókkal, amiket hall. Így ha egy gyermeknek már pici korában lehetőséget biztosítunk arra, hogy több nyelvet halljon, akkor nagyobb eséllyel sokkal szebb kiejtése lesz és a későbbiekben is könnyebben fogja tanulni az angolt, mint azok a társai, akik nem hallottak korábban angolt.

3. Nem tudok angolul, ez baj?

A foglalkozásokon való részvételnek nem feltétele az előzetes angol tudás, gyere nyugodtan és tanulj velünk! 🙂

4. Az én gyermekem még nem beszél, van értelme így is jönni?

Igen, már pici babával is lehet jönni, mert attól még, hogy nem tud beszélni, érti, látja, hallja, hogy mi történik körülötte, s magába szívja a tudást, csak úgy, mint a magyar esetében.

5. Kismama vagyok, érdemes eljönnöm a foglalkozásokra?

Amennyiben szeretnéd, hogy a gyermeked már a pocakban is halljon a magyaron kívül egy másik nyelvet és szeretnéd már előre megtanulni az angol énekeket, játékokat és mondókákat, akkor mindenképp!

6. Elég ez a foglalkozás ahhoz, hogy megtanuljon a gyermekem angolul, vagy otthon is kell vele foglalkoznunk?

Ha őszinték akarunk lenni, akkor heti 2×30-40 perc nekünk se lenne elég egy idegen nyelv elsajátítására, DE az otthoni angolozást akkor tudom csak javasolni, ha a gyerek nem házi feladatot, kötelességet lát benne, hanem jól érezheti magát (nem kérjük számon tőle, hogy mit tud már, nem lesz “iskolaszagú”, hanem otthon is játék, móka, kacagás, amit együtt csinálhat az egész család, ezzel is közelebb hozva őket egymáshoz.)

7. Mi a különbség a keddi és a pénteki óra között?

Két okból ugyanaz lesz a két óra menete: az ismétléssel rögzülnek az új ismeretek (anyának és babának egyaránt), s aki nem tudott eljönni az egyik foglalkozásra eljöhet a másikra és nem marad le.

8. Végig angolul lesz az óra megtartva?

Igen és lehetőség szerint a jelen lévő felnőttek is csak angolul beszéljenek!

9. Lehet majd a foglalkozás végén kérdezni, beszélgetni akár angolul, akár magyarul?

De még mennyire! 🙂

10. Két pici gyermekem van, egy alkalomért 2x1200 Ft-ot kell fizetnem?

Nem, családonként (testvéreknek) kell 1200 Ft-ot fizetni.

11. A férjem / valamelyik nagyszülő eljöhet velem?

Jöjjenek nyugodtan! 🙂

12. Meddig érvényes a bérlet?

Édesanyaként tudom mennyi minden jöhet közbe és nehezítheti meg az elindulást, így az 5 alkalmas bérlet 3 hónapig érvényes, de a nyelvfejlődés érdekében érdemes lehetőség szerint minden héten jönni.

13. Az én gyermekem 5 percet nem bír nyugton lenni, nem fogja így zavarni a foglalkozást? Mennyi marad meg neki, ha nem oda figyel?

Ebben a korban ez teljesen természetes 🙂 A foglalkozás menete a kicsik igényeihez mérten nagyon változatos, pörgős lesz, de akkor sincs semmi gond, ha egy gyerkőc nem kapcsolódik be a játékokba, énekekbe, ott van, hallja, s elraktározza magában a hallottakat.

14. Ti szoktatok otthon angolozni a kislányoddal?

Igen, Laura 2015 decemberében született, az elején néha beszéltem hozzá angolul és azt a néhány éneket énekeltem neki, amiket az általános iskolában tanítottam. Aztán elkezdtem énekeket, mondókákat tanulni, s reggelente a nyugalmasabbakat játsszuk a pelenkázón (tapsoltatók, csiklandozók, testképmegismerősek, stb.), délután meg a nagyobb mozgásokat igénylőket (lovagoltatók, körjátékok, stb.) – vagy ahogy éppen kedvünk van hozzá 🙂 Ha valamelyikre, vagy az egészre azt mondja, hogy nem, akkor tiszteletben tartom a kérését és játszunk mást vagy aznap nem angolozunk. Fontos, hogy nem a magyar énekek és mondókák HELYETT angolozunk, hanem MELLETTÜK, s erre bátorítok mindenkit!

15. Észrevetted már, hogy van eredménye az otthoni angolozásotoknak?

Igen. 🙂 Például amikor elkezdem énekelni a This little pig went to market kezdetű éneket automatikusan nyúl a lábujjaihoz (olyan mondóka, mint a Hüvelykujjam almafa, csak a lábujjakon kell végigmenni), az A B C tumble down D-nél befogja ő is a szemét (kicsit korábban, mint kellene, de annyi baj legyen), s elkezdte mondogatni, hogy Bi-bi, nem is értettük miért, aztán jóval később kimondta teljesen is: Baby 🙂